wet-light-bulbs-photography-3v9odmw7gd15v4yb

HENRIK W. BENDIX

En rejsedagbog – fiktion for unge – og tekster om ledelse

HENRIK W. BENDIX

En rejsedagbog – fiktion for unge – og tekster om ledelse

Dag 31 Mandag 10. Juni Bordeaux til Montgyon

Måske arkitekten bag bygningsværket her har fundet noget i von Spreckelsens papirkurv? Han tegnede den ny triumfbue i Paris-bydelen La Defense. Eller måske på Snøhettas kontor? De tegnede operahuset i Oslo.

Hver mandag morgen kildrer det lidt i maven. Oven på en praktisk og afslappende søndag indendørs og til fods, skal jeg igen op på cyklen. Bare nu det hele igen vil fungere – udstyr, ruteplanlægning, natlogi osv. Når muldyret så er pakket, og jeg er svinget ud mod den ny rute, kildrer det igen – men nu af glæden og lettelsen ved igen at være på vej i frisk luft, ved egen kraft og ‘mod nye horisonter’.

I dag var jeg særlig spændt, fordi jeg næsten ikke kender terrænet i den næste 1 1/2 uge. Min tolkning af kortet har været små- og stor-kuperet, skovklædt øde landbrugsområde. I hvert fald var udvalget af passende natlogi begrænset.

Lige så snart jeg passerede skrænten ned til Garonnefloden på vej mod nord, viser landskabet sig overraskende anderledes. Først skal den ret imponerende Dordogne-flod passeres. Så åbner der sig et varieret landskab. Det minder om en blanding mellem Djursland og Gotland. I det ‘danske’ højsommervejr tager det sig ekstra flot ud. Her er formentlig tyndere befolket end i Garonne-dalen; men ret jævnligt er der nu små og levende byer til at variere den landlige idyl. Her kan man ligefrem købe en madsalat af gode råvarer eller en kold iste. Trods etappens længde (det blev til godt 70 km) har den nærmest været en promenadetur.

Så udskrev Macron minsandten parlamentsvalg, første gang 30. Juni, netop hvor min tur slutter i champagne….undskyld i Reims! Den kloge analytiker i mit ekko-kammer (www.politico.eu) har skrevet noget af det, jeg tænkte (!), da jeg i går skulle finde mening i det overraskende træk.

Parlamentsvalg her er som i Danmark noget helt andet end EU-valg. Sidstnævnte bruges mere og mere som midtvejsvalg. Mange vælgere signallerer noget nationalt, selvom valgt er europæisk. Franske parlamentsvalg er svære at styre og afkode. Første runde er efter forholdstal, hvor man kan stemme på mange partier og kandidater. De to kandidater (partier) i kredsen, der har fået flest stemmer, skal 14 dage senere  dyste om et simpelt flertal. Dvs. der er masser af plads til taktik hos både partier og vælgere. Valgføljetonen fortsætter i morgen.

M.v.h Henrik 

Scroll to Top